Nieuwe rage voor jongens: de Minibike

Zij zijn onafscheidelijk: the boys and their toys. Een nieuwe rage is ongetwijfeld de minibike.

Wat is een minibike?

Zoals de naam aangeeft, is de minibike een kleine fiets, een motorfiets welteverstaan. De minibike is maximaal 50 centimeter hoog en 1 meter lang. De motor is een tweetakt of viertakt tussen 39 en 100cc. Door de band onderscheidt men twee types: ‘midi’ voor ouderen en ‘mini’ voor jongeren.

Fabriek of Chinees?

De markt van de minibikes laat zich opdelen in twee segmenten: de fabrieksfietsen en de Chinese minibikes. De fabrieksvariant omvat tal van topmerken zoals Blata en Stamas. Zij staan garant voor goede kwaliteit en voldoen onder andere voor races. De Chinese minibikes kunnen water- of luchtgekoeld zijn. Zij hebben een negatievere reputatie en zijn vaak gebouwd uit minderwaardige materialen.

Het rijden op een minibike

Het is niet omdat de minibike mini is, dat haar chauffeurs niet de nodige voorzorgen moeten nemen. Zo is de minibike niet aangepast aan het wegverkeer en mag hij dus niet op de openbare weg komen. Minibiken doe je dus best op priv├ę-terrein, besloten bossen of afgesloten circuits. Ook de cart-baan is steeds vaker een optie voor minibikers, zij het dat minicrossers en maxibikes hier niet toegestaan zijn.

Ook moeten tijdens het minibiken uiteraard de nodige veiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. Het dragen van een bromfietshelm tijdens het rijden is aan te raden. Ook het gebruik van handschoenen, stevige schoenen, knie- en elleboogbeschermers stemt tot aanbeveling. De meest complete veiligheidsoplossing wordt geboden door het minibikepak, een volwaardig motorpak afgestemd op de minibike. Dit pak is bijvoorbeeld verplicht voor wedstrijdcoureurs.

Wedstrijdje?

Dat kan. Minibikers kunnen instromen in acht verschillende klassen van ‘zelfbouw’ en ‘junioren’ tot ‘open 50cc’. Een aantal vermaarde grote wegcoureurs, zoals Valentino Rossi, gaan u voor.