Meten is weten!

Op zoek naar betrouwbare en nauwkeurige gegevens? Vaak kan een meetinstrument dan uitkomst bieden. Een eenvoudige zoekopdracht op het internet resulteert echter in een enorme lijst aan test- en meetinstrumenten. Welke moet je daar nou uit kiezen? In dit blogartikel worden drie verschillende meetinstrumenten beschreven, die wellicht een uitkomst kunnen bieden:

Wat is het voor een meetinstrument en wat kun je ermee?

– Met een multimeter, oftewel universeelmeter, kunnen verschillende grootheden worden gemeten. Zo kan dit elektrische meetinstrument gebruikt worden om weerstand, spanning of stroomsterkte mee te meten. Uitgebreidere multimeters zijn ook in staat om zelfinductie, frequentie, capaciteit en temperatuur te meten.

– Een vermogensmeter wordt ook wel Watt-meter of elektrodynamische meter genoemd. Je kunt dus, simpel gezegd, het elektrisch vermogen van iets testen met een vermogensmeter. Zo kun je bijvoorbeeld het sluimerverbuik van netgevoede apparaten meten, door de Watt-meter tussen het stopcontact en het apparaat te plaatsen.

– Een warmtebeeldcamera is een camera die infraroodenergie (warmte) waarneemt. Het wordt daarom ook wel infraroodcamera genoemd. Het is een camera die warmteverschillen registreert, zowel in het donker als overdag. Daarom worden zulke infraroodcamera’s tegenwoordig heel vaak gebruikt als nachtzichtapparatuur, maar ook bijvoorbeeld om het warmteverlies van je huis te checken of te controleren of je zonnepalen het nog goed doen.