Alles onder controle wanneer je met water werkt

Je hebt het graag allemaal onder controle wanneer je werkt met water, gas of zelfs olie. Vooral wanneer je dit wilt rondpompen is het heel verstandig te weten of de buizen, ketel of andere installaties het wel allemaal aankunnen. Meten is weten, luidt het gezegde dan ook. En met simpele meetinstrumenten kun je heel veel meten.

Flowmeter
Of je nu met water, gas of olie te maken hebt, je wilt weten wat de doorstroomsnelheid is van water, gas of olie. De doorstroomsnelheid kan bijvoorbeeld flink verhogen bij heftige regenval (dit geldt voor water, waterleidingen en rioleringen bijvoorbeeld) of wanneer je bij het oliewinnen een nieuwe bron hebt aangeboord. Om te meten hoe hoog de doorstroomsnelheid is, wordt er gebruik gemaakt van een flowmeter. Vooral bij de doorstroom van water wordt er van deze meters gebruik gemaakt.

Drukmeter
Naast de doorstroom moet je ook meten wat de druk in de buizen of ketel is. Heftige regenval bijvoorbeeld kan namelijk niet alleen de doorstroming van het water in de riolering verhogen, maar ook de druk op de buizen verhogen. Drukmeters worden ook gebruikt om de druk op een ketel (bijvoorbeeld als er warmte aan te pas komt) te meten. Een te hoge druk zorgt er namelijk voor dat leidingen, buizen of andere delen van de apparatuur kunnen breken of scheuren. Met een goede drukmeter kun je dit in de gaten houden en zo nodig maatregelen nemen, wanneer de druk te hoog wordt.

Plaats een reactie