3D Printen vs. Spuitgieten, wat zijn de verschillen?

Er bestaan veel misverstanden tussen 3D printen en spuitgieten. Ondanks dat beide methoden in staat zijn om dezelfde producten te maken, werken ze anders. Dit betekent niet dat 3D printen en spuitgieten rivalen van elkaar zijn. De twee methoden vullen elkaar juist goed aan. In deze blog schrijven we over de verschillen tussen 3D printen en spuitgieten en hoe deze twee methoden elkaar kunnen aanvullen.

Het verschil in productieproces

Het verschil tussen 3D printen en spuitgieten zit hem niet zo zeer in de uitkomst, maar eerder in het productieproces. Bij spuitgieten wordt gesmolten materiaal (vaak kunststof) in een matrijs geplaatst welke speciaal ontwikkelt is voor het product dat je willt produceren. Zodra de hele matrijs gevuld en afgekoeld is, kan het volgende product gemaakt worden. Spuitgieten is zeer geschikt voor massaproductie, aangezien er speciaal een matrijs ontwikkeld moet worden. De investeringkosten om te beginnen liggen dus relatief hoog. Het voordeel van spuitgieten is dat er veel producten in een korte tijd geproduceerd kunnen worden.

Bij een 3D printer wordt het product laag voor laag uitgeprint in drie dimensies. Er zijn verschillende soorten 3D printers die andere technieken gebruiken. De meest voorkomende techniek is die van de FDM printer. Bij deze printer wordt het eindproduct druppel voor druppel gesmolten plastic gebouwd. Dit neemt meer tijd in beslag in vergelijking met spuitgieten.

Productiekosten per methode

Het is lastig om te zeggen welke methode goedkoper is. 3D printen is goedkoper wanneer een product in kleine aantallen nodig is, maar het zal per product meer tijd in beslag nemen. Bij spuitgieten zijn de opstartkosten een stuk hoger, aangezien er een of meerdere matrijzen ontwikkeld moeten worden. Bij grotere productieaantallen is spuitgieten een goedkopere optie, de kosten per product nemen af wanneer de aantallen groter worden.

Welke methode is sneller?

Net als dat 3D printen goedkoper is bij lagere productieaantallen, het is ook sneller wanneer je tientallen producten wilt produceren. Zodra je een tekening hebt, kan deze geprint worden. De ontwikkeling van matrijzen voor het spuitgieten neemt meer tijd in beslag, maar zodra de eenmaal machine draaiende is kost het slechts enkele seconden productietijd per product.

Plaats een reactie