3D printen: de nieuwste technologie

Van tekening naar een driedimensionaal object

De nieuwe technologie 3D printen wordt steeds vaker toegepast. Maar wat is het en wat is er voor nodig om zo’n object te maken? In dit artikel proberen wij hier enige duidelijkheid in te geven.

voorbeeld 3d printen
Een voorbeeld van 3d printen (bron)

Printen met poeder

Het apparaat waarmee men wil printen kun je zien als een kopieerder van objecten. Hiervoor wordt een speciaal poeder gebruikt. De bekende printers zoals inkjet- en laserprinters gebruiken hiervoor een zwart poeder. Dit wordt op het papier “geplakt” of ingebrand en de tekst is gekopieerd. De 3D printer gebruikt het poeder om iedere keer een laag te maken. De poeder wordt hard en langzaam vormt er zich een object van bijvoorbeeld een soort plastic. Dit object wordt gemaakt naar aanleiding van een CAD-bestand.

Printen met uv-licht of gel

Een andere manier is het printen waarbij een vloeistof wordt gespoten uit een printkop. Laag voor laag wordt deze vloeistof geplaatst. Door een speciaal uv-licht wordt deze vloeistof hard gemaakt waardoor er weer een object ontstaat. Ook kun je printen met een speciale gel. De laser schiet op de plekken die vast moeten blijven en de niet vaste onderdelen worden er later afgewassen. Ook nu is er een driedimensionaal object ontstaan. Deze laatste methode wordt vaak gebruikt voor de meer complexere modellen.

Een 3d printer en een Cad-bestand

Wil je dus een driedimensionaal object printen dan heeft een grafisch bedrijf alleen een 3d printer en een goed CAD-bestand nodig. Dit is een computer getekend bestand, een computer aided design bestand. Dit wordt gemaakt met een speciaal tekenprogramma dat men in de bouwkunde, elektrotechniek en wegenbouwkunde veel gebruikt. Deze 3D-tekeningen worden door de printer gelezen waarna het object wordt gekopieerd en er een 3D-model van maakt. Op deze manier is een mal snel gemaakt en kan er op een eenvoudige manier een prototype getoond worden.

Er zijn reeds diverse artikelen verschenen over wat er allemaal mogelijk is en gaat worden met 3d printen, zoals loopschoenen op maat printen en in de lucht printen. Een techniek die nog volop in ontwikkeling is dus!